حتما میدونید که از بیت کوین نمیشه به طور مستقیم در شبکه بلاک چین اتریوم استفاده کرد؛ بعبارتی نمیشه به طور مستقیم با بیت کوین بر بستر شبکه اتریوم توکن خرید و حتی نمیشه در برنامه های DeFi سرمایه گذاری کرد. چرا؟ چون بیت کوین فقط بر بستر خودش تعریف شده و بلاک چین های بیت کوین و اتریوم از هم جدا هستند.
به عبارت دیگه با وجود اینکه هر کدام از این بلاک چین ها قابلیت مختلفی دارند، اما مستقلند و با همدیگه در ارتباط نیستند. بدین ترتیب امکان استفاده از کوین یک شبکه بر روی بلاک چین شبکه دیگه فراهم نیست. حالا راه حل چیه؟ راه حل تبدیل رمزارزها به "رپد توکن" است. رپد توکن هایی مثل WBTC و WETH و .. که مثل پلی در بین بلاک چین های مختلف عمل میکنند، بدون هیچ واسطه ای تعامل های بین بلاک چین ها رو افزایش میدن و امکان استفاده از رمزارزهای غیربومی رو در بلاک چین های دیگه فراهم میکنند.
رپد توکن (Wrapped Token):
رپد توکن ارزدیجیتالیه که پشتوانه اش یک ارز دیجیتال دیگه است. معنی لغوی کلمه "Wrap" پوشاندن یا پیچیدن چیزی برای پنهان کردنش است و به همین خاطر ازش برای دسته توکن هایی استفاده شده که در پوشش یک توکن یا کوین دیگه قرار دارند. بعبارتی میشه گفت که رپدتوکن ها اینجوری بوجود میان که واحدهای یک ارز دیجیتال در یک آدرس مخصوص ریخته میشن و به ازای اون به طور خودکار در شبکه دیگه رپد توکن ایجاد میشه. ارزش یک رپد توکن کاملا به ارزش کوینی که بر اساس اون بوجود اومده بستگی داره و معمولا رپد توکن در هر زمان قابلیت بازخرید یا Unwrapped شدن به ارز دیجیتال اولیه رو داره.
یعنی میشه رپد توکن رو به نهاد صادرکننده پس داد و توکن اصلی رو دریافت کرد.
علیه فراموشی 😉
کوین: کوین، رمزارزیه که شبکه و بلاک چین اختصاصی خودشو داره.
توکن: توکن، بلاک چین و شبکه اختصاصی خودشو نداره و روی بلاک چین شبکه دیگه ای سواره.
آلت کوین: به هر رمزارزی به غیر از بیت کوین میگن آلت کوین.
استیبل کوین: رمزارزهایی که ارزششون تقریبا ثابته و زیاد هم دچار نوسان نمیشن.
رپد توکن ها و استیبل کوین ها:
بسیاری از کارشناسان رپد توکن ها رو استیبل کوین نمیدونند، چون کاربرد گسترده ای ندارند و چندان هم مستقل نیستند.
ارزش رپد توکن ها با رمزارز اصلی برابره، اما استیبل کوین ها به میزان توکن عرضه شده، پشتوانه ندارند.
تشابه یک رپد توکن و یک استیبل کوین در اینه که ارزش اون ها به دارایی دیگه وابسته است.
به طور کلی پشتوانه استیبل کوین ها، ارزهای فیات مثل یورو و دلار هست، اما رپد توکن ها به ارز رمزنگاری شدهای وابسته اند که متعلق به شبکه بلاک چین دیگه ای بوده و ارزش خودشون رو از اونها میگیرند یعنی ارزش رمزارزهای ساخته شده بر روی شبکه مقصد، معادل ارزش کوین های شبکه مبدا می باشد.
گفتیم که هر کدوم از بلاک چین ها قابلیت مختلفی دارند، اما اینم گفتیم که اونها مستقل از هم عمل میکنند و روش مناسبی برای انتقال اطلاعات بینشون وجود نداره. رپد توکن ها با انتقال ارزش یک توکن به بلاک چین دیگه، میتونند در افزایش قابلیت همکاری بلاک چین ها موثر واقع بشند.
بنابراین برای وارد کردن ارز دیجیتال بیت کوین به شبکه اتریوم اول باید رپد کوین اون ساخته بشه یا به عبارتی توکنیزه بشه.
توکنیزه کردن یعنی تبدیل دارایی های مختلف به دارایی دیجیتال.
یک نمونه از رپد توکن ها، رپد توکن بیت کوین یا Wrapped Bitcoin / WBTC است که اولین بار با استاندارد ERC20 روی بستر شبکه بلاک چین اتریوم عرضه شد.
WBTC یک بیت کوین واقعی نیست بلکه بیت کوین توکنیزه شده است که ارزشش براساس قیمت بیت کوین معادل سازی شده و طی فرآیند Unwrapped به بیت کوین اولیه تبدیل میشه.
در واقع با استفاده از ارز دیجیتال WBTC، مبادله بیت کوین روی شبکه اتریوم امکانپذیر شده. بنابراین قیمت هر واحد از اون برابر با یک واحد بیت کوین میباشد.
از اونجا که شبکه بیت کوین و اتریوم مستقل اند و نمیشه بهطور مستقیم از بیت کوین در تراکنشهای اتریوم و برنامههای غیرمتمرکز استفاده کرد، رپد توکن بیت کوین یا WBTC به افرادی که تمایل داشته باشند با بیت کوین در شبکه اتریوم فعالیت کنند کمک میکنه.
برخی از رپد توکن های محبوب عبارتند از:
رپد توکن اتریوم (WETH)، رپد توکن بیت کوین (WBTC)، رپد توکن زی کش (WZEC)، رپد توکن دوج (RENDOGE)
یادتون باشه:
رمز ارز تتر (USDT)، رپد توکن نیست.
رمز ارز تتر با وجود تفاوتهایی که با رپدتوکن ها داره، اما همانند یک رپد توکن عمل میکنه. چطور:
برخی تازه واردای حوزه کریپتوکارنسی، ارز دیجیتال تتر رو هم یک رپدتوکن در نظر میگیرند، چون که ارزش تتر معمولا به عنوان توکنی با ارزشی برابر با 1دلار آمریکا شناخته میشه؛ اما توسعهدهنده های تتر به میزان رمز ارز تتر موجود و در گردش، به صورت فیزیکی دلار در خزانه شون نگهداری نمیکنند...
پشتوانه ارز دیجیتال تتر پول نقد، دارایی و مطالبات دریافتی از وامهاست. تتر استیبل کوین است.
مزایا و محدودیتهای استفاده از رپد توکن:
مزیت رپد توکن ها:
با این که خیلی از بلاک چینها استانداردهای توکن خودشون رو دارند، مثل ERC20 برای اتریوم یا BEP20 برای اسمارت چین بایننس، اما این استانداردها رو نمیشه در چندین Blockchain استفاده کرد: "رپد توکنها امکان استفاده از رمز ارزهای غیربومی رو در بلاک چینهای دیگه فراهم میکنند."
"رپد توکن ها میتونند افزایش نقدینگی و بهرهوری سرمایه رو در صرافیهای متمرکز و غیر متمرکز ایجاد کنند": با استفاده از قابلیت رپد کردن توکن ها، میشه از داراییهایی که استفاده نمیشند، در بلاک چینهای دیگه برای ایجاد نقدینگی بیشتر استفاده کرد.
"اصلی ترین مزیت رپد توکنها، پایین آوردن زمان و هزینه تراکنشهاست": با اینکه بیت کوین ویژگیهای خاص و منحصر بفردی داره، اما در برخی مواقع سرعت چندان بالایی نداره و ممکنه هزینه تراکنش زیادی رو هم شامل بشه. در حالی که با استفاده از یک نسخه رپد توکن در یک بلاک چین میشه مشکلات این چنینی رو از میان برداشت.
البته رپد توکن ها محدودیت هایی هم دارند:
فعلا بیشتر رپد توکنهای موجود اینطوریند که باید به ارائهدهنده توکن اعتماد کنیم و سرمایه خودمون رو جهت دریافت رپد توکن در اختیارشون قرار بدیم. به عبارت دیگه به صورت مستقیم در تراکنش های کراس چین قابل استفاده نیستند.
البته فعلا امکان تراکنشهای واقعی و مستقیم بین بلاک چینهای مختلف وجود نداره و برای تهیه رپد توکن ها باید به ارائهدهنده هاش مراجعه کرد. اما، پلتفرمهایی که این کار رو به صورت غیرمتمرکز انجام میدند با سرعت در حال رشدند و در آینده هم ما رو از لزوم اعتماد به ارائهدهنده های رپد توکن ها برای ضرب و بازخرید رپد توکنها خلاص میکنند.
محدودیت دیگۀ کار با رپد توکن ها، فرآیند تولید و بازخرید یا Unwrapped اونهاست که به دلیل کارمزدهای بالا، تولید رپد توکن، فرآیندی با هزینه بالاست و منجر به افت قیمت میشه.
اما در کل:
رپد توکنها در ایجاد پلهای میان بلاک چینهای مختلف کمک زیادی میکنند. رپد توکن ها یکجور رمزارزی اند که نماینده ارزش یک کوین در بلاک چین دیگه هستند. شاید در آینده رپد توکن ها، بتونند قابلیت همکاری در بسترهای مختلف رمزارزهای پایه و سیستم مالی غیر متمرکز یا دیفای (DeFi) رو رشد بدن و شرایطی رو فراهم کنند که با استفاده از اون سرمایه کاربران از کارآیی بیشتری برخوردار بشه.
Together we grow
با هم رشد می کنیم!
دیدگاه خود را بنویسید