یکی از مفاهیم پایه ای که باید با اون آشنا بشید، بلاک چین هست. ما می تونیم بلاک چین رو یک قطعه زمین بزرگ و پهناور در نظر بگیریم که رمزارزها و پروژه های مختلف روی اون قرار می گیرند ؛ مثل ساختمان، پروژه ها و شهرک هایی که معمولا در یک قطعه زمین وسیع، بنا میشه. جالبه بدونید که روز به روز داره به تعداد این رمزارزها اضافه میشه و رمزارزهای بیشتری دارند وارد بلاک چین میشند.

در عین حال می بینیم که سال به سال، حوزه های جدیدی هم داره وارد بستر بلاک چین میشه؛ حوزه هایی مثل DEFI یا اقتصاد غیرمتمرکز، DEFI2 حوزه NFT یا همون توکن های غیر مثلی یا غیر قابل تعویض، حوزه Gaming و حوزه Metaverse که اخیرا اضافه شده.

 

پس اگر بخوایم یک تعریف ساده برای بلاک چین داشته باشیم میتونیم بگیم که بلاک چین بستریست که تمام رمزارزها و پروژه های مختلف روی این بستر سوارند و ما می تونیم از اونها استفاده کنیم .

اما آیا تعریف دیگه ای هم می تونیم برای بلاک چین داشته باشیم؟

بله.

بلاک چین که ترجمه اون زنجیره بلوکی هست، بهش دفتر کل عمومی هم میگن، یه جورایی شبیه دفتر کلیه که حسابدارها معمولا در اداره ها و سازمان های مختلف از اون استفاده می کنند و معمولا هم برای ثبت تراکنش های مالی ازش استفاده میشه -دفاتر کل بسیار بزرگی که وقتی می خواهید ورق بزنیدشون باید حواستون باشه که به زیر چونه تون نخوره...


4 تفاوت بین بلاک چین و این نوع دفتر کل ها وجود داره که با دونستن این تفاوت ها راحت تر می تونید مفهوم بلاک چین رو درک کنید:

 

تفاوت اول:

جنس دفتر کل حسابداری، از کاغذه ولی بلاک چین یک دفتر دیجیتالیه.

 تفاوت دوم:

معمولا  دسترسی به دفاتر کل حسابداری برای یکسری افراد خاص میسره و این طور نیست که وارد هر اداره و سازمانی که بشید، بتونید دفتر کل رو بردارید، ورق بزنید و تراکنش هاشو ببینید. اصلا اجازه چنین کاری رو به شما نمیدن. اما همون طور که قبلا گفتیم دسترسی به بلاک چین برای عموم آزاده و شما می تونید هر تراکنشی رو روی بلاک چین بررسی کنید.

تفاوت سوم:

معمولا در دفاتر کل حسابداری تراکنش های مالی ثبت میشه. تراکنش های مالی مثل دریافت، پرداخت و هزینه های شرکت. البته تراکنش های دیگه ای هم در حوزه های دیگه داریم مثل انتقال سند ملک و خودرو و ثبت ازدواج و طلاق و.... اونها هم در یکسری دفاتر کل ثبت میشن. اما بلاک چین مناسب تمام حوزه هاست و به صورت کلی شما میتونید هر اطلاعات ارزشمندی رو بر بستر بلاک چین ثبت کنید.

تفاوت چهارم:

تفاوت چهارم که مهمترین تفاوته، در واقع ثابت می کنه که بلاک چین از شفافیت و امنیت بالایی برخورداره

حالا اون چیه؟

اینجوری براتون می گیم که با توجه به توضیحات قبلی که دادیم، اگه بنا به هر دلیلی تراکنشی توی دفتر کل حسابداری اشتباه ثبت بشه اونوقت تکلیف چیه؟

چون 2،3 یا چند نفر که مسئول اون دفتر کل حسابداری و تراکنش هاش هستن و معمولا هم سرشون شلوغه، احتمال این که اون اشتباه رو دیده باشند یا برند اون رو اصلاح کنند، خیلی خیلی کمه .

اما در بلاک چین چطور ؟

در بلاک چین، تعداد ثبت کننده ها و تایید کننده های تراکنش بسیار زیاده. همون nod ها و server ها که بهش گره هم میگند .اینها ناظرهایی هستند که تراکنش های داخل شبکه بلاک چین رو رصد می کنند و اگر اشتباهی رخ بده و تراکنشی اشتباه ثبت بشه و با اطلاعات و تراکنش های قبلی مغایرت داشته باشه، اون اشتباه رو میبینند و دست میگذارند روی اون اشتباه و میگن این اشتباهه و اون رو اصلاح می کنند.

حالا به نظر شما آیا ممکنه چند نفر توی یک اداره یا سازمان با هم تبانی کنند و تراکنش ها رو به نفع خودشون دستکاری کنند؟

بله خیلی راحت این امکان وجود داره.

چرا ؟

به این خاطر که تمام اون ثبت کننده های تراکنش که مسئول اون دفتر کل حسابداری اند، با همدیگه در یک ساختمان اند با هم صبحانه، ناهار و چای می خورند، بیرون اداره قرار میگذارند و به طور کلی با هم رفیق اند. پس احتمال این کار هست. چون کافیه که تبانی بین چند نفر محدود انجام بشه. اما در بلاک چین چطور؟

در بلاک چین ثبت کننده ها و تایید کننده ها ی تراکنش اصلا همدیگرو نمی شناسند و به هم دسترسی هم ندارند و برای این که شما بخواید بلاک چین یک رمز ارزی رو و تراکنش های داخل بلاک چین رو دستکاری و هک کنید نیاز دارید به یک جمعیت حداکثری 51 درصدی.

حالا این یعنی چی؟

 این جا مجبوریم که هش ریت رو براتون تعریف کنیم.


هش ریت شبکه بلاک چین یک رمزارز چیه؟

 هش ریت، یک قدرت پردازش محاسباتیه که داخل یک شبکه بلاک چین صورت می گیره و هر قدر رمزارزی معتبرتر باشه در واقع هش ریت اون بالاتره و بالعکس هر چی هش ریت شبکه بلاک چین یک رمزارزی بیشتر بشه، اون رمزارز می تونه یک رمزارز معتبر تری باشه...

مثل چی؟

 

مثل خود بیت کوین، که هش ریت یا قدرت پردازش اون یک عدده.

در حال حاضر  و در زمان ارائۀ این درس هش ریت شبکه بلاک چین چیزی حدود 120 اگزا هَش در ثانیه است و برای هک کردن، هکرها نیاز دارند حداقل 51 درصد از قدرت پردازش این شبکه رو از آن خودشون بکنند که به دو دلیل منطقی نیست و توجیه نداره این کار:

دلیل اول اینه که اصلا مقرون به صرفه نیست و هزینه بسیار زیادی برای تملک و تصاحب 51 درصد از قدرت پردازش بلاک چین رمزارزی مثل بیت کوین باید متحمل شد.

دلیل دوم هم که بسیار ساده و روشنه اینه که حتی اگر موفق بشن که بلاک چین یک رمزارزی مثل بیت کوین رو هک کنند چیز خاصی عایدشون نشده. چی عایدشون شده؟

یک رمزارز هک شده که دیگه بعدا از هک شدنش هیچ ارزشی نداره.

با این توضیحاتی که خدمتتون عرض شد هم با مفهوم بلاک چین آشنا شدید، هم شفافیت در بلاک چین و امنیت بلاک چین رو دیدید، هم خیالتون راحت شد که رمزارزها به راحتی نمی تونند هک بشند و اگه بگن رمزارزی ممکنه هک بشه، شما دیگه حالا میتونید به کمک مفهوم هش ریت و حمله 51 درصدی بررسی کنید که آیا میتونه این کار برای هکرها توجیه پذیر و انگیزاننده باشه یا نه؟

با هم رشد میکنیم!

Together we grow