سولانا بلاک چینی است که به سرعت در حال رشد است و شباهت های قابل توجهی به اتریوم داره.  ارزش واقعی توکن در انجام تراکنش ها به "شبکه بلاک چین سولانا" برمیگرده که مزایای منحصر به فردی داره. شبکه بلاک چین سولانا علاوه بر فناوری الگوریتم اثبات تاریخ (PoH) برای کارآمدتر کردن بلاک چین به ترکیب چند فناوری دیگر هم پرداخته. مجموع این فناوری های نوین در شبکه سولانا منجر به طراحی بلاک چین جدیدی شده که مقیاس پذیری بسیار بالایی را در این شبکه ایجاد کرده.

در قسمت دوم مقاله سولانا گفتیم:   برای مطالعه قسمت دوم کلیک کنید.

الگوریتم اثبات تاریخ (PoH) از برچسب زمانی (Timestamp) برای تعریف بلوک بعدی در زنجیره سولانا استفاده میکنه. اکثر ارزهای دیجیتال اولیه مثل بیت کوین و لایت کوین از الگوریتم اثبات کار (PoW) پیروی می کنند. الگوریتم اثبات کار (PoW) از مکانیزم اجماع استفاده میکنه و برای تعیین بلوک بعدی به ماینرها متکی است. اما سیستم اثبات کار (PoW) کند بوده و به دلیل استفاده از مقادیر بسیار زیاد انرژی هزینه زیادی را در برداره. این یکی از دلایل ادغام آینده اتریوم است که در آن قراره شبکه اتریوم بزودی به سیستم اثبات سهام یا Proof-of-Stake تبدیل بشه...

برخلاف مکانیسم اثبات کار (PoW) قبلی، سیستم اثبات سهام یا (PoS) از شیوه Staking برای تعریف بلوک بعدی استفاده میکنه. توکن‌های Stake شده به‌عنوان وثیقه توسط بلاک چین نگهداری میشند تا زمانی که اعتبارسنج ها درباره بلوک بعدی زنجیره به اجماع برسند.

به عبارتی شبکه سولانا از ترکیبی از استراتژی‌های رمزنگاری آزمایش‌شده و نوآوری‌های جدید برای از میان برداشتن کمبودهای موج اول کریپتو استفاده می‌کند.

سولانا با استفاده از ترکیب منحصربفرد اثبات تاریخ (PoH) و الگوریتم‌ Proof-of-Stake درصدد حل مشکل مقیاس‌پذیری اتریوم بود.

یادآوری:

الگوریتم Proof-of-Stake فرآیندی برای انجام تراکنش‌هاست که برای ایجاد بلوک‌های جدید در یک بلاک چین از سیستم اعتبارسنجی استفاده میکنه.


اهداف شبکه سولانا:

شبکه سولانا با به کارگیری مکانیسم Proof-of-Stake و الگوریتم اثبات تاریخ (PoH) خود مزایای زیادی را برای کاربران آورده که از جمله آنها میشه به اضافه شدن یک لایه امنیتی به شبکه اشاره کرد.

در اصل سولانا در کنار "کارمزد تراکنش پایین" به سه هدف مورد نظر ویتالیک بوترین هم دست یافته است:

"مقیاس پذیری" و "امنیت" با داشتنن ویژگی الگوریتم اجماع اثبات تاریخ (PoH)، که سبب افزایش قابلیت های استفاده از شبکه شده. در عین حال "سرعت پردازش" پلت فرم سولانا در انجام تراکنش ها امکان مقیاس پذیری بیشتری برایش فراهم میکنه.

چه چیزی سولانا را منحصر به فرد می کنه؟

شبکه سولانا با استفاده از ترکیب منحصربه‌فردی از اثبات تاریخ (PoH) و مکانیسم Proof-of-Stake، سرعت تراکنش‌های بسیار سریع‌تری را نسبت به نزدیک‌ترین رقبای خود یعنی اتریوم و کاردانو (ADA) داره.

برخلاف مکانیسم اثبات کار (PoW) که از خود ماینرها برای تعریف بلوک بعدی در یک زنجیره استفاده میکنه، یا مکانیسم Proof-of-Stake که از توکن های استیک شده برای تعریف بلوک بعدی استفاده میکنه، مکانیسم اثبات تاریخ (PoH)، برچسب زمانی (Timestamp) را برای تعریف بلوک بعدی در زنجیره سولانا به کار میبره. این سیستم ابداعی به تایید کنندگان در بلاک چین اجازه میده تا به برچسب های زمانی (Timestamps)  بلوک های مختلف در زنجیره رای بدهند. در نتیجه زنجیره را نسبتاً غیرمتمرکز نگه داشته و در عین حال امکان محاسبات سریع تر و ایمن تری را فراهم میکنه.

سولانا در مقابل کاردانو: کدام یک میتونه زودتر از اتریوم جلو بزنه؟؟

هر دوی این شبکه‌های بلاک چین جدید پتانسیل زیادی برای رقابت با سردسته قراردادهای هوشمند یعنی اتریوم دارند.

شکی نیست که اتریوم با استفاده از اولین بلاک چین با قابلیت قرارداد هوشمند، ابزارهای واقعی بیشتری را به صنعت نوپای کریپتو آورده. با این حال، مسئله اینه که وقتی تقاضای شبکه به اوج برسه، کارمزدها هم می تونند بالا باشند. علاوه بر این، اتریوم در حال حاضر فقط میتونه حدود 15 تراکنش در ثانیه (TPS) را پردازش کنه، که تا رسیدن به حد قابل قبول خیلی فاصله داره.

اما بلاک چین های دیگری نیز برای رفع مشکلات اتریوم کار می کنند. به عنوان مثال، سولانا و کاردانو دو رقیب اتریوم اند که پتانسیل واقعی برای درخشیدن در بازار ارزهای دیجیتال را دارند.

کدام یک شانس بهتری برای جلوزدن از اتریوم رو داره؟

 سولانا(Solana):

سولانا که در اوایل سال 2020 توسط دو مهندس سابق کوالکام (Qualcomm engineers) راه‌اندازی شد، در مدت بیش از دو سال فعالیتش، بازدهی فوق‌العاده بیش از 3700 درصد (تا لحظه نگارش این مقاله) داشته است. امروزه سولانا نهمین ارز دیجیتال با ارزش است که ارزش بازار آن ۱۲ میلیارد دلار است.

سولانا از مکانیزم اجماع اثبات سهام ( Proof-of-Stake=POS) استفاده میکنه، به این معنی که دارندگان این توکن میتونند دارایی‌های خود را قفل کرده تا تراکنش‌های روی بلاک چین را تأیید کنند. اما چیزی که سولانا را خاص میکنه چیزی به نام مکانیسم اثبات تاریخ (PoH) است، نوآوری که نیاز به گنجاندن برچسب های زمانی (Timestamps) بر روی بلوک ها را از بین میبره و زمان پردازش را تسریع میکنه. 

((سولانا می تونه 50000 تراکنش را در ثانیه با هزینه تقریباً صفر پردازش کنه.))

چنین سرعتی در کنار کارمزدهای پایین توانسته سولانا را تا حدی به یک خطر احتمالی در صنعت خدمات مالی به ویژه در پرداخت ها تبدیل کنه. در ماه فوریه آزمایشگاه های سولانا که برای پیشرفت شبکه کار می کنند، Solana Pay را راه اندازی کردند. این سرویس به طور کامل سیستم کارت سنتی تحت نظر ویزا و مسترکارت (Visa and Mastercard) را دور می زنه و به بازرگانان اجازه میده تا مستقیماً با مشتریان ارتباط برقرار کنند و این امکان را برای معاملات فراهم میکنه تا با کارمزدهایی کمتر از یک پنی، فوراً تسویه شوند.


با این حال شبکه بلاک چین سولانا بدون ریسک هم نیست زیرا تاکنون پنج بار عدم دسترسی در سال 2022 داشته که آخرین مورد ناشی از شکست اجماع بوده. این مشکل در مورد ارزهای دیجیتال وجود داره، زیرا اشکالات نرم افزاری می تونند این فناوری را تضعیف کنند. حتی در موردی هکرها تونستند 8 میلیون دلار از کیف پول های مختلف سولانا سرقت کنند.

با این وجود، پتانسیل سولانا هنوز خیلی بالاست. اگر توسعه دهندگان بتوانند شبکه را ایمن تر کنند، سرعت قابل توجه و هزینه کم بلاک چین اش آن را به یک ارز دیجیتال امیدوارکننده تبدیل میکنه و این میتونه باعث بشه تا ارزشش در آینده از اتریوم پیشی بگیره.

کاردانو(Cardano):

یکی دیگه از رقبای محبوب اتریوم، کاردانو است که در سال 2017 توسط یکی از بنیانگذاران اتریوم، چارلز هاسکینسون تأسیس شد. علیرغم افت 85 درصدی از اوج قیمت خود در سپتامبر 2021، در کمتر از پنج سال فعالیتش، بازدهی بیش از 1700 درصدی را به همراه داشته است. و از ماه آگوست 2022 کاردانو هشتمین ارز دیجیتال ارزشمند با ارزش بازار 15 میلیارد دلار بود.

کاردانو مثل سولانا از سیستم PoS استفاده می کند. اما کاردانو در فرآیند توسعه خود با سایر رمزارزهای اصلی متفاوت است و از یک رویکرد مرحله‌ای مبتنی بر تحقیقات آکادمیک استفاده می‌کنه. پنج مرحله مختلف در مسیر کاری کاردانو وجود داره که هر کدام بر روی اجرای یک ویژگی کلیدی شبکه متمرکز شدند. به عنوان مثال، فاز فعلی آن که باشو (Basho) نام داره، تماماً در مورد بهبود مقیاس پذیری و قابلیت همکاری است و با معرفی یک راه حل لایه 2 ایی ( Layer-2) معروف به Hydra که در بالای شبکه اصلی اجرا می شود، کاردانو میتونه روزی 1 میلیون تراکنش در ثانیه را پردازش کنه. مرحله بعدی و نهایی که ولتر (Voltaire) نام داره، ساختار حکومتی بهتری را برای کاردانو به ارمغان میاره.

علاوه بر اتریوم و سولانا، کاردانو هم از محبوب‌ترین بلاک‌چین‌ها برای جذب توسعه‌دهندگان است که  افراد باهوش و با استعداد میتونند روی پیشرفت آن کار کنند.

 در حال حاضر بیش از 1000 برنامه مختلف در کاردانو ایجاد میشه که رشد زیادی در دنیای توکن های غیر قابل تعویض (Non-fungible tokens) مشاهده میشه. علاوه بر این، راه حل های سازمانی متعددی با قابلیت های کاردانو امکان پذیر شده. در عین حال کاردانو میتونه برای تأیید اعتبار در بخش آموزش و همچنین ردیابی زنجیره تأمین برای مشاغل کشاورزی نیز استفاده بشه.

برای کسانی که به آینده کاردانو اعتقاد دارند، توکنش میتونه در حال حاضر خرید خوبی باشد.

ادامه داره...😉 

ما با هم رشد می کنیم!

Together we grow