پروژه سولانا :

با توجه به این که کاربرها به دنبال پلتفرم هایی با تراکنش های سریع تر و ارزان تر هستند سولانا هر دو خواستۀ اونها رو برآورده کرده. در نتیجه تعدادی از پلتفرم‌های پیشرو به استقبال ادغام با سولانا میرند یا در حال حاضر در حال ادغام هستند و با اضافه شده پلتفرم های بیشتر، کاربرها هم با سرعت بیشتری به سمت سولانا خواهند رفت.

از این نظر، NFT های سولانا از مهم ترین سرویس هایی هستند که در مدتی کوتاه به وب 3 رسیدند.

 

به طور خلاصه، سولانا یک بلاک چین عمومی و اُپن سورس (Open  Source) است که برای میزبانی مجموعه وسیعی از برنامه‌های غیرمتمرکز مقیاس‌پذیر (DApps) ساخته شده و ارز دیجیتال اصلیش SOL است که امنیت شبکه را از طریق استیکینگ تامین میکنه ضمن اینکه وسیله ای برای انتقال ارزش هم میتونه باشه.

هدف بنیان‌گذاران سولانا ایجاد یک بلاک چین کاملاً جدید بود که بتونه تقاضا را در مقیاس جهانی برآورده کنه. در آن زمان، سرعت تراکنش‌های بلاک چین به حدود 15 تراکنش در ثانیه (TPS) محدود میشد.

بلاک چین "بیت کوین" تنها 7 تراکنش در ثانیه و "اتریوم" 15 تراکنش در ثانیه (TPS) را پردازش میکنه که از این نظر بلاک چین "سولانا" با قابلیت پردازش 50 الی 65 هزار تراکنش در ثانیه (TPS) و با کارمزد تقریباً صفر منحصر به فرد است.

علت این سرعت بالا، پروتکل خاص سولانا و شیوه جدید زمان‌سنجی آن است.

دیگه این که کاربرها باید برای هر تراکنشی که روی یک بلاک چین انجام میدند، کارمزد بپردازند. زمانی که شبکه‌های بلاک چین شلوغ میشند مثل زمان راه‌اندازی یک توکن NFT این کارمزدها میتونند بسیار گران شده و به صدها دلار هم برسند.

در حالی که سولانا برای حل هر دو مسئله بوجود اومد و اقدام کرد.


سولانا به دلیل سرعت و هزینه تراکنش ارزان به یکی از پرکاربردترین بلاک چین های امروزی تبدیل شده است.

 سولانا دارای ویژگی مهم پشتیبانی از قراردادهای هوشمند است، زیرا NFT ها با استفاده از قراردادهای هوشمند منعقد و معامله میشند. آنها با استفاده از پلتفرم های اُپن سورس تنظیم شده و به کاربرها اجازه میدهند تا به دارایی های دیجیتال در NFT دسترسی داشته باشند.

NFT ها نوعی توکن رمزنگاری شده بر بستر بلاک چین اند که به یک دارایی خاص اشاره می کنند. این دارایی میتونه یک شیء فیزیکی و قابل لمس در دنیای واقعی یا چیزی در دنیای مجازی و کریپتو باشند.

رونق فضاهای DeFi و NFT کارمزدهای اتریوم را به شدت بالا برده و باعث شده کاربران ارزهای دیجیتال به دنبال گزینه‌های دیگری مثل سولانا باشند.

بنیانگذار ارز دیجیتال سولانا یا SOL:

آزمایشگاه های سولانا در سال 2017 توسط "آناتولی یاکوونکو" (Anatoly Yakovenko) در کنار عضو فعلی هیئت مدیره و مدیر عملیات سولانا راج گوکال "Raj Gokal" در حالی ایجاد شد که ماموریتش کم کردن هزینه و افزایش سرعت تراکنش بود که در بلاک چین های  اتریوم و بیت کوین وجود داره. توکن سولانا از مارس 2020 به بازار عرضه شد.

شرکت های بزرگی مثل: passport capital، Multi Coin Capital، OKEx و Foundation Capital از سرمایه‌گذاران سولانا هستند.

سولانا چطوری کار میکنه:

بلاک چین سولانا بر روی یک پروتکل ترکیبی مشتمل بر "الگوریتم اثبات سهام" (PoS) و مفهومی که سولانا آن را "الگوریتم اثبات تاریخ" (PoH) اسم گذاری کرده اجرا میشه. این الگوریتم‌ به شدت با "الگوریتم اثبات کار" (PoW) که توسط اتریوم و سایر بلاک‌چین‌ها استفاده میشه فرق میکنه.

به طور خلاصه، (PoW) یا الگوریتم اثبات کار به کامپیوترهایی نیاز داره که برای حل پازل‌های پیچیده با یکدیگر رقابت کرده و بلوک‌ها و تراکنش‌ها را به زنجیره بلوک اضافه کنند. این معماها به طور قابل توجهی پیچیده هستند و برای حل آنها به قدرت پردازش زیادی نیازه که منجر به اتلاف انرژی نجومی میشه.

سولانا این پازل ها را از معادله حذف می کنه. در نتیجه، باعث تخریب محیطی مشابه نمیشه و عملکرد TPS آن بسیار بالاتر است.

الگوریتم اثبات سهام (Proof-of-Stake) PoS چیست؟

همونطور که میدونید در شبکه بلاک چین به دلیل غیرمترمرکز بودنش حجم زیادی از اطلاعات فقط در سرور مرکزی ذخیره نمیشه بلکه به تعدادی سرور برای پردازش و ذخیره اطلاعات هم نیاز داره؛ در این صورت اگه اطلاعات جدیدی بخواد وارد بشه یا بلوکی به بلاک چین اضافه بشه باید به همه سرورها داده بشه. اینجاست که نیاز به الگوریتم اجماع پیش میاد. 

الگوریتم اجماع: باعث به توافق رسیدن اعضای یک شبکه (گره ها یا نودها) میشه.

انواع الگوریتم های اجماع وجود داره که یکی از آن ها الگوریتم اثبات سهام (PoS) است.

الگوریتم اثبات سهام (PoS) الگوریتمی است که به یک بلاک چین اجازه میده تا اطلاعات دقیق را در بین تمام سرمایه گذارانش حفظ کند.

در الگوریتم اثبات سهام (PoS)، کاربران مقداری از ارز دیجیتال خود را برای اعتبارسنجی بلوک با اعتبار دهنده ها به اشتراک میگذارند.

مزیت الگوریتم اثبات سهام (PoS) صرفه جویی در مصرف انرژی و امنیت بالاش است.

 اعتبار دهنده ها کامپیوتر هایی اند که نرم‌ افزار بلاک چین را با نسخه‌ای از بلاک چین اجرا میکنند و بر اساس میزان سهام ارزدیجیتالِ سولانا (همراه با مجموعه ای از الزامات دیگه) انتخاب میشند تا بلوک بعدی تراکنش ها را در بلاک چین سولانا اضافه کنند و به عنوان پاداش اعتبارسنجی‌، ارزدیجیتال SOL دریافت می‌کنند.

این اعتباردهنده‌ها معادل استخراج‌کننده ها در یک بلاک چین الگوریتم اثبات کار (PoW) مثل بیت‌کوین هستند که به جای رقابت با رایانه های دیگه، برای تکمیل پازل های پیچیده ای مثل اثبات کار (PoW) و اعتبار سنجی انتخاب میشند تا بلوک بعدی تراکنش ها را بر اساس میزان سهام آنها (چه تعداد ارزدیجیتالی که به شبکه تعهد داده اند) اضافه کنند.

مکانیسم اثبات سهام (PoS) در اینجا به این صورت است که سطح تعهدی که کاربر در شبکه دارد رو اندازه میگیره

سطح تعهد: یعنی اندازه‌گیری مقدار ارز دیجیتالی که در اختیار دارند و به کسانی که میزان سرمایه گذاری بیشتری را جهت نشان دادن تعهد خود انجام داده اند، پاداش میدند که در این مورد، با پرداخت رمزارز سولانا (SOL) تشویق صورت میگیره.

برای این که بدونید سولانا چطور الگوریتم اثبات تاریخش (PoH) که مختص خودشه رو اجرا میکنه در قسمت بعدی مجموعه درس های آکادمی ارزهای دیجیتال مجموعه اقتصاد سبز با ما همراه باشید.

---------------------------------------------------------------------------------

برای مطالعه قسمت دوم کلیک کنید:

بلاک چین سولانا (Solana) و NFT هایش - قسمت دوم

---------------------------------------------------------------------------------

ما با هم رشد میکنیم.

Together to better