----------------------------------------------------------------

کاردانو (Cardano) - قسمت اول

---------------------------------------------------------------

چارلز هاسکینسون، یکی از بنیانگذاران اتریوم، توسعه کاردانو را در سال 2015 آغاز کرد و این پلتفرم در سال 2017 راه اندازی شد. کاردانو یک پلتفرم بلاک چین است که خودش رو به عنوان جایگزینی برای اتریوم معرفی کرده. هر دو پلتفرم برای کاربردهای مشابه مثل قراردادهای هوشمند استفاده میشند و هدفشان ساخت یک سیستم غیرمتمرکزه. ارز دیجیتال اصلی کاردانو «ADA» نام دارد.

در قسمت یک گفتیم:

برای خواندن قسمت اول آشنایی با پروژه کاردانو اینجا را کلیلک کنید.

هدف پروژه کاردانو ایجاد یک زنجیره بلاک چین جدید است که تراکنش های زیادی رو با سرعت بیشتر و هزینه کم تر به انجام برسونه. ضمن اینکه قراره یک پلتفرم برای توسعه برنامه های غیرمتمرکز (DApp) و قراردادهای هوشمند هم باشه.

کاردانو بر اساس پروتکل اجماع اثبات سهام Ouroboros اجرا میشه و نظارت کاردانو غیرمتمرکزه و توسط بنیاد کاردانو، IOHK و EMURGO به صورت مشترک انجام میشه.

مقیاس پذیری، قابلیت همکاری، پایداری، استفاده از انرژی و زمان کمتر در اجرای تراکنش ها جزو اصول اساسی کاردانو هستند.

مقیاس پذیری یا Scalability در شبکه بلاک چین یعنی:

 مقیاسی است برای اینکه متوجه بشیم یک شبکه چقدر میتونه به میزان تقاضای کاربرهاش پاسخ بده. یعنی توانایی پردازش چند تراکنش در یک ثانیه رو داره؟ (TP=Transactions Per Second) دیگه اینکه حجم لازم برای ذخیره شبکه بلاک چین و سرعت انتقال اطلاعات شبکه چقدره.

 

این ها از موارد مهم اند که هنگام انجام پروژه باید بهشون توجه کرد.  

هر قدر سرعت تایید تراکنش بالاتر باشه، مقیاس پذیری اون شبکه بهتره.

بلاک چین‌هایی مثل بیت کوین و اتریوم مشکلات زیادی با مقیاس پذیری دارند چون تراکنش‌های محدودی رو در یک ثانیه میتونند پردازش کنند مثلا:

"شبکه بیت کوین" امکان انجام 7 تراکنش در ثانیه رو داره. چون همه تراکنش ها در شبکه بیت کوین بعد از تایید در دفتر عمومی یا Ledger برای همیشه ثبت میشند. همین موضوع باعث میشه که دفتر عمومی بلاکچین بعد از هر تراکنش بزرگتر بشه.

همچنین ماینرها باید یک نسخه از تمام معاملات را نگه دارند. بنابراین مقیاس پذیری پلتفرم دچار مشکل میشه.

"شبکه اتریوم" هم در بهترین حالت ۱۵ تراکنش رو پردازش میکنه.

در ساعت هایی که ترافیک شبکه بالاست و تراکنش های زیادی همزمان در حال اجرا هستند، میزان TPS یا تعداد تراکنش ها در یک ثانیه پاسخگوی همه کاربرها نیست و تعداد زیادی از این تراکنش ها باید در استخر حافظه یا Memory Pool منتظر تایید بشند.

اولویت هم با تراکنش هایی است که کارمزد بیشتری دارند و با توجه به حجم بالای معاملات این دو رمزارز، این عدم مقیاس پذیری شبکه یک معضل اساسی برای این دو رمزارز و بخصوص بیت کوین فراهم کرده.

اما "شبکه کاردانو" در این زمینه بهتر عمل میکنه.

راهکار کاردانو برای رفع مشکل مقیاس پذیری:

تیم توسعه دهنده ی کاردانو برای حل مشکل مقیاس پذیری بلاک چین بیت کوین و اتریوم، بلاک چین دو لایه ای طراحی کرده:

لایهٔ اجماع: اولین لایه پلتفرم کاردانوست. این لایه اکنون قابل بهره برداری است و کاربرها به کمک این لایه میتوانند ارز دیجیتال کاردانوی خودشون رو به کیف پول مورد نظرشون ارسال کنند.

لایهٔ محاسباتی: دومین لایه پلتفرم کاردانوست. این لایه هنوز به بهره برداری نرسیده و در حال تکمیل شدنه و وقتی که راه اندازی بشه به کاربرها اجازه میده تا قراردادهای هوشمند ایجاد کنند. در حقیقت شامل داده هایی در مورد شیوه انجام تراکنش هاست.

مثلا با استفاده از لایه محاسباتی میشه دفتر کلی ایجاد کرد که تراکنش های ناشناس و مشکوک لایه اجماع رو ثبت نکنه.

تایید معاملات در بلاک چین کاردانو توسط اعتبار سنج ها انجام میشه و زمانی که فردی قصد ارسال مقداری ADA رو داره، ماینر های اعتبار سنج فقط داده های مربوط به همین تراکنش رو دریافت و نگهداری می کنند و مثل بلاک چین بیت کوین کل اطلاعات رو لازم ندارند.


فرق کاردانو با سایر بلاک چین‌ها در همین دو مورد است، زیرا بلاک چین‌های قدیمی تنها از یک لایه برخوردار هستند.

استفاده از دو لایه جدا باعث شده کاردانو از انعطاف پذیری بیشتری برخوردار بشه و کاربرها بتونند با توجه به قوانین کشورشون تغییرهای کمی در بلاک چین کاردانو ایجاد کنند. مثل تغییر در نحوه ذخیره و دسترسی به داده ها که این ویژگی باعث شده کاردانو رو از سایر بلاکچین های مشابه کارآمدتر کنه. 

طرز کار کاردانو:

هر شبکه بلاک چینی باید راهی برای تأیید تراکنش‌هاش داشته باشه تا اطمینان حاصل بشه که مردم یک توکن رو دو بار خرج نمی‌کنند. با توجه به تمرکز زدایی یا غیرمتمرکز بودن، هیچ مقام مرکزی مثل بانک وجود نداره که به تایید تراکنش بپردازه:

استخراج‌کننده ها یا ماینرهای بیت‌کوین و اتریوم 1.0 بر اساس مکانیسم‌های اثبات انجام کار، سخت افزارهای کامپیوترهاشون رو برای حل معادلات پیچیده ریاضی و اضافه کردن بلوک‌های جدید به زنجیره بلاک چین بکار میگیرند و در ازای تایید تراکنش ها و ایجاد امنیت شبکه، رمزارز جدید (پاداش) دریافت می‌کنند.

این کار وقت گیره و مقدار زیادی برق مصرف میکنه.😮 

شبکه کاردانو برای تایید تراکنش هاش از مکانیسم اثبات سهام یا Proof of Stake یا همون Staking استفاده میکنه، فرآیندی که در آن شرکت کنندگان شبکه برای شرکت در تایید و اعتبار سنجی تراکنش ها و ایجاد بلوک، باید مقادیر مشخصی از رمزارز ADA بخرند و در یک کیف پول به شبکه اختصاص بدهند یا قفل کنند(Staking). اینطوری در کار تایید تراکنش ها شرکت میکنند و پاداشی بصورت رمزارز ADA دریافت می کنند.

با این روش دیگه برای مشارکت در شبکه نیازی به خرید سخت افزارهای گران قیمت نیست و سرعت و کارمزد تراکنش ها بهبود میابند.😇 

دانیل هیل (Daniel Hill) رئیس شرکت استراتژی ثروت هیل (Hill Wealth Strategies) میگه: «پروتکل کاردانو طوری طراحی شده که مصرف انرژی در طول فرآیند تولید بلاک به حداقل برسه."

چطور کاردانو بخریم؟

شما خود کاردانو رو نمی‌خرید، بلکه رمزارز ADA رو می‌خرید. برای خرید ADA، میتونید در یکی از صرافی‌های اصلی ارزهای دیجیتال ثبت نام کنید و بخریدش سپس اون رو در خود صرافی یا در یک کیف پول بلاکچینی ذخیره کنید.

مزایای بلاک چین کاردانو:

سیستم بلاک چین کاردانو به علت مصرف کمتر برق بسیار مطلوب است. کاردانو از نظر مصرف انرژی 1.6 برابر بهینه تر و به صرفه تر از بیت کوین است.

سرعت شبکه کاردانو در پردازش تراکنش ها بسیار زیاده و هزینه کارمزدهایش هم بسیار پایینه.

کاردانو قابلیت اجرای قرار داد هوشمند رو داره و میزان امنیت شبکه اش بسیار زیاده. بطوری که احتمال هک شدن آن را غیرممکن کرده.

معایب بلاک چین کاردانو:

میزان مقیاس پذیری بلاک چین کاردانو بسیار کمتر از  ریپل و استلار است. ریپل و استلار بیش از 1000 تراکنش رو در ثانیه میتونند انجام بدند. اما کاردانو در نهایت 257 تراکنش را در ثانیه پردازش میکنه.

کاردانو درصدد هست تا نسخه بهتری از بلاک چین رو ایجاد کنه، اما با وجود رقبایی مثل اتریوم که از مزیت سابقۀ بیشتر و استفادۀ طولانی تر و جذب بیشتر کاربرها برخورداره این کار براش کمی مشکله. در واقع یکی از به‌روزرسانی‌های اتریوم که اتریوم 2.0 است شامل رویکرد اثبات سهامه که میتونه با مزیت اصلی کاردانومقابله کنه!

کیف پول های کاردانو

 اگر می خواهید کاردانو رو به مدت طولانی نگه دارید، توجه داشته باشید که از کدام کیف پول استفاده می کنید. تا امروز برای کاردانو کیف پول های زیادی عرضه نشده.

دو کیف پول رسمی کاردانو عبارتند از:

 کیف پول "Daedalus" که فقط روی کامپیوتر نصب میشه و کاملا غیرمتمرکز و امنه.

کیف های پول غیررسمی هم برای ذخیره کاردانو وجود داره. مثل:

 کیف پول نرم افزاری یورویی (Yoroi) و اتمیک (Atomic)،

کیف پول سخت افزاری لجر (Ledger) , و ترزور مدل تی (Trezor Model T) هم از کاردانو پشتیبانی میکنند.

این درس چطور بود؟ لطفا نظرتون رو در مورد این محتوا بنویسید. ممنون که ما رو دنبال میکنید.

ما با هم رشد می کنیم!

Together we grow