ریپل یک پروتکل پرداخت یا بعبارتی یک شبکه انتقال مالی است که برای پردازش نقل و انتقال پول در مقیاس بین المللی از فناوری بلاک چین استفاده میکنه. هدف ریپل کم کردن کارمزد تراکنش ها و کاهش زمان پردازش تراکنش هاست. ریپل با صدها موسسه مالی که از فناوری اش استفاده می کنند شریک شده و در حال حاضر بسیاری از بانک ها و موسسه های مالی برای انتقال ارزهاشون از فناوری ریپل استفاده می کنند.

ریپل:

یک تصور غلط رایج در مورد ریپل وجود داره که آن را یک ارز دیجیتال تصور میکنند. خود ریپل یک ارز دیجیتال نیست، اما دارای یک ارز دیجیتال بومی به نام XRP است که در بین 10 ارز دیجیتال برتر براساس ارزش بازارش (Market Cap) لیست میشه.

ریپل شرکت بزرگی با ارز دیجیتال XRP است که در واقع یک سیستم تسویه پرداخت و شبکه تبادل ارزیه که میتونه تراکنش ها را در سطح جهانی پردازش کنه. برخلاف بیت کوین ریپل قصد دارد تمام معاملات بین المللی را در سراسر جهان قابل رصد کردن و شفاف کنه!

پت وایت (Pat White)، مدیرعامل شرکت بیت ویو (Bitwave) میگه:"ریپل از همان ابتدا طراحی شد تا اساساً جایگزینی برای SWIFT (شبکه پیشرو انتقال پول) بین مؤسسات مالی بزرگ باشه."

ریپل به عنوان یک عامل قابل اعتماد بین دو طرف در یک معامله عمل میکنه و بدین صورت شبکه میتونه به سرعت تأیید کنه که مبادلات به درستی انجام شده اند. در عین حال ریپل میتونه مبادلات انواع ارزهای فیات و ارزهای دیجیتال مثل بیت کوین رو هم تسهیل کنه.

هر زمان که کاربرها با استفاده از شبکه، تراکنشی انجام می دند شبکه مقدار کمی XRP را به عنوان کارمزد کسر میکنه.


تاریخچه ریپل:


رایان فاگر (Ryan Fugger)، توسعه‌دهنده وب اولین نسخه ریپل را زمانی که RipplePay.com- شبکه پرداخت آنلاین و امن جهانی - را در سال 2004 راه اندازی کرد، ارائه نمود.

در ابتدا ریپل تفاوت بسیاری با فناوری های ارزدیجتیال داشت و نام اصلی تجاریش Ripplepay بود و مدت ها قبل از این که ساتوشی ناکاموتو نسخه اول بلاک چین بیت کوین را منتشر کنه ایجاد شده بود.

Ripplepay از هیچ فناوری بلاک چینی استفاده نمیکرد اما هدفش این بود: عرضۀ ابزاری که کاربرها بتونند به کمکش پول رو به صورت امن در دنیا انتقال بدند.

البته ساتوشی ناکاموتو از این سیستم پرداخت اطلاع داشت و حتی یک بار در ایمیلی به ریپل اشاره کرده بود.

ایده فاگر، توجه برنامه نویسی به نام جد مک کالب ( Jed McCaleb) را که از بنیانگذاران شبکه eDonkey است را جلب کرد. او تیمی متشکل از سرمایه گذارها را استخدام کرد. آنها شرکت خود و ارز دیجیتال XRP را در سال 2012 راه اندازی کردند. نام این شرکت در ابتدا NewCoin بود که به OpenCoin تغییر نام داد و در نهایت سال ۲۰۱۵ نام "ریپل" براش انتخاب شد.

فرایند اصلی شرکت ریپل شبیه به سیستم سوئیفت (swift) برای جابه‌جایی پول و سهام بین‌المللی بود. در واقع شرکت ریپل نوعی سیستم مبادله اموال و دارایی و حواله است. انواع واسطه‌های مالی و بانک‌هایی که با ارزهای فیات گوناگون معامله می‌کنند از ارز دیجیتال آن برای سرعت بخشیدن به تراکنش‌ها و کم کردن هزینه‌ اش استفاده می‌کنند.

ریپل نت ( RippleNet):

ریپل نت یک شبکه پرداخت سازمانی مثل بانک ها و موسسات پولی است. ارائه دهندگان آن مانند موسسات مالی از راه حل های توسعه یافته برای انجام فرآیند انتقال پول در سراسر دنیا استفاده میکنند.  

هدف ریپل نت فراهم کردن سریع، ارزان و راحت تراکنش های برون مرزی یا فرآیند انتقال پول در سراسر دنیا برای بانک هاست. مثلا:

ویلیام از واشینگتن یک راکت تنیس جدید خریده که مورد استفاده اش نیست. ویلیام میخواد در بازی راگبی آخر هفته شرکت کنه اما فروش بلیط آن تمام شده. آقای اسمیت از تگزاس هم کلکسیونی از پروانه های خشک شده داره اما به یک راکت تنیس جدید نیاز داره و دوست داره کلکسیونش رو با راکت تنیس معاوضه کنه. خانم سیمپسون هم که در آلاباما زندگی میکنه به دنبال کلکسیونی از پروانه های خشک شده میگرده و در عین حال بلیط بازی راگبی واشتینگتن رو هم داره. در حال حاضر هیچ سیستمی وجود نداره که این افراد همدیگر رو پیدا کنند و اشیا با ارزششون بدون استفاده براشون باقی مونده. اما در فناوری  ریپل‌ این افراد میتونند مثلا اعلام کنند که راکت تنیس دارند و حاضرند اون رو با چوب گلف عوض کنند که در این مورد سیستم به دنبال کوتاه‌ترین و ارزان‌ترین ترکیب برای دست یافتن افراد به خواسته هاشونه.

این ویژگی فناوری ریپل رو جایگزینی برای SWIFT یا سیستم پرداخت بین‌المللی می کنه. 

 مزیت های فناوری ریپل برای معاملات بین المللی:

میانگین پردازش تراکنش در پنج ثانیه.

کارمزد تراکنش معاملات  XRP معادل 0.00001 دلار است که بعد از انجام تراکنش این مبلغ از سیستم عامل ناپدید میشه و امکان بازیابیش وجود نداره این سیستم مالی ریپل برای جلوگیری از حملات اسپمرهاست.

ارز رمزنگاری شده XRP را می توان به عنوان ارز پل (Bridge currency) یا واسطه ای بین ارزهای دیجیتال و فیات (دلار و یورو و...) استفاده کرد. این امر به مؤسسات مالی راه ارزان تری برای تجارت ارزها میده و باعث میشه که بتونند XRP را به جای انواع مختلف پول فیات نگه دارند.

در عین حال شرکت ریپل به پیاده سازی محصولاتی مثل "ایکس ویا"  (XVIA) ، "ایکس رپید" (XRAPID) و "ایکس کارنت" (XCURRENT) به عنوان مجموعه ای برای سیستم پرداخت موسسات مالی کرده است.

ارز دیجیتال ریپل فقط روی شبکه‌ ایکس رپید (XRAPID) کاربرد داره.

الگوریتم اجماع پروتکل ریپل:

وجود سرورهای اعتبارسنجی و مکانیسم اجماع باعث میشه که تصور کنید ریپل هم یک تکنولوژی مبتنی بر بلاک چین است. اگرچه ریپل هم اجماع گراست اما برخلاف بیت کوین مبتنی بر بلاک چین نیست. هدف اصلی پلتفرم ریپل انتقال پول در حجم بالا در جهان و با حداکثر سرعت ممکن است.

ارز دیجیتال XRP از یک پروتکل اجماع خاص برای تأیید تراکنش ها استفاده می کنه. اعتبار سنج ها تراکنش های پیشنهادی رو با جدیدترین نسخه دفتر کل XRP مقایسه کرده و تراکنش های قانونی رو می پذیرند و برای اینکه یک تراکنش تأیید بشه، اکثریت تأیید کننده ها باید آن را بپذیرند.

ریپل فناوری مختص خودشو داره که به الگوریتم اجماع پروتکل Ripple (RPCA) معروفه.

-----------------------------------------------------------------

برای مطالعۀ قسمت دوم کلیک کنید:

ریپل (Ripple) - قسمت دوم

------------------------------------------------------------------

ما با هم رشد میکنیم

Together we grow