تو این درس میخوایم براتون توضیح بدیم که هَوینگ بیت کوین چیه و بلاک ریوارد (Block Reward) یا پاداش ثبت یک بلاک در بیت کوین یعنی چی؟ حتما کلمه هاوینگ یا هَوینگ (در تلفظ انگلیسی کلمه Halving، حرف L خونده نمیشه پس هالوینگ اشتباهه) به گوشتون خورده.

همون طور که در دوره مقدماتی ارزهای دیجیتال توضیح دادیم، انگیزه اولیه سازنده های بیت کوین، مقابله با تورم بود و یادتون هستش که گفتیم بانک های مرکزی هر زمان که اراده کنند میتونند به هر مقداری که بخوان پول چاپ کنند، این چاپ پول های بدون پشتوانه باعث تورم میشد و متضرر اصلی اون کسی نیست جز من و شما. به همین خاطر بیت کوین خلق شد و به دنیا معرفی شد.

اما از همون ابتدا، سازنده بیت کوین دو موضوع رو مد نظر قرار داده بود که دوباره مثل همین پول هایی که داریم ازش استفاده می کنیم – دلار و یورو و ریالی که دستمونه- این پول جدید یعنی بیت کوین هم دچار تورم نشه. 

اولین کاری که ساتوشی کرد این بود که گفت: نهایت تعداد بیت کوینی که میشه استخراج و به بازار عرضه بشه 21 میلیون واحده.

کار دیگه اش این بود که تحت الگوریتمی به نام POW=Proof Of Work یا در واقع یک قانونی به نام قانون اثبات کار، با خودش حساب کرد که هدف ما از خلق بیت کوین و معرفی بلاک چین برای اولین بار چی بود و قراره چه اتفاقی بیفته؟

پاسخش این بود:

با اختراع بیتکوین قراره یکسری افراد با همدیگه تبادل مالی داشته باشند و تراکنش های مالی انجام بشه.

 اما:

 برای این که این تراکنش ها شفافیت داشته باشه و غیرمتمرکز باشند و از همه مهمتر این شبکه، امنیت داشته باشه باید افرادی از سراسر دنیا بیان و با لپ تاپ هاشون یا با ماینرهاشون یا با دستگاه اسیک شون (ASIC Miner) این تراکنش ها رو ثبت کنند که برای انجام اینکار نیازه قدرت پردازشی در اختیار شبکه بلاک چین بیت کوین قرار بدن؛ اما این کار بخاطر استهلاک قطعات کامپیوتری، برق، وقت و هزینه های بالاسری هزینه هایی داره. پس:

به این دلیل ساتوشی ناکاموتو تصمیم گرفت انگیزه ای برای ثبت تراکنش های شبکۀ بلاکچین بیتکوین ایجاد کنه تا افراد اشتیاق پیدا کنند و تراکنش ها رو ثبت کنند و اینطوری ماینرها و قدرت پردازش مورد نیاز شبکه تامین بشه.

 به همین خاطر پاداشی رو برای این کار در نظر گرفت:

گفت که به ازای ثبت هر بلاک - داخل هر بلاک تراکنش ها ثبت میشه - به شما 50 تا بیت کوین میدم بعبارت دیگه در ابتدای شروع به کار بلاکچین بیتکوین قرار شد بازای ثبت هر بلاک 50 تا بیت کوین از 21 میلیون بیت کوین به نفع ماینرها آزاد بشه.

اما 

اگر قرار بود که این 50 تا بیت کوین به عنوان پاداش ثبت تراکنش ها ثابت باقی بمونه، باعث میشد تعداد زیادی از افراد از سراسر دنیا بیان و با ثبت هر بلاک این مقدار پاداش رو بگیرند؛ که اگه محدودیتی برای این قضیه وجود نداشت، عرضه بیت کوین به بازار کریپتو کارنسی زیاد میشد و دوباره همون مشکلی که در سیستم عرضه و تقاضا برای پول هایی که الان داریم استفاده می کنیم مثل دلار و یورو و ... افتاده بود، این بار برای بیت کوین میافتاد یعنی عرضه زیاد میشد و ارزش بیت کوین هم کم میشد.

به همین خاطر:

ساتوشی اومد بحث هَوینگ رو در برنامه بلاک چین بیت کوین لحاظ کرد.

به این صورت که مقرر کرد از سال 2009 که به ازای هر 210 هزار بلاکی که ثبت میشد، پاداش ثبت هر بلاک بیت کوین 50 تا بیت کوین بود، اومد پاداش ثبت هر بلاک را نصف کرد و از 50 تا به 25 تا تقلیل داد.نصف یا همون half که فعلش میشه (Halving) هَوینگ

یعنی اتفاقی که افتاد این بود که در تاریخ 28 نوامبر 2012 پاداش ثبت هر بلاک بیت کوین از 50 تا بیت کوین شد 25 تا و تاثیر این بود که قیمت بیت کوین که در 28 نوامبر 2012 حدود 12دلار بود افزایش پیدا کرد و در طول زمان و با نوساناتی تا محدوده 1,100دلار هم رفت که البته بعدش پایین اومد.

به عبارتی این راهکارِ کنترل کردن عرضۀ بیت کوین جواب داد و بعد از اولین هَوینگ قیمت بیت کوین افزایش پیدا کرد.

حدود 4 سال بعد یعنی با هَوینگ دوم، در تاریخ 9 جولای 2016 موقعی که قیمت بیت کوین از 1,100دلار به 650 دلار رسیده بود، قیمت اون تا مرز 19 هزارو 700 دلار هم رسید.

چی شد؟!

با اولین هَوینگ، پاداش ثبت هر بلاک از 50 تا بیت کوین رسید به 25 تا بیت کوین.

 با دومین هَوینگ، پاداش ثبت هر بلاک بیت کوین از 25 تا بیت کوین رسید به 12.5 تا بیت کوین.

دوباره 4 سال بعد داستان تکرار شد یعنی در 11 می 2020  که سومین و آخرین هَوینگ رو تجربه کردیم، پاداش ثبت هر بلاک بیت کوین از  12.5 واحد بیت کوین رسید به 6.25 بیت کوین.

فکر میکنید قیمت بیت کوین چقدر شد؟؟؟

با سومین هَوینگ، پاداش ثبت هر بلاک بیت کوین که در تاریخ 11 می 2020 به 6.25 بیت کوین رسیده بود، قیمت بیت کوین رو از حدود 8,820 دلار رسوندش به حدود 69 هزار دلار .

این اتفاقاتی هستش که داره برای بیت کوین میفته.

برای این که بفهمید تاریخ بعدی هَوینگ کی هست می تونید برید گوگل و این آدرس رو سرچ کنید: bitcoin halving countdown که به احتمال زیاد اولین لینکی که بهتون میده لینک مربوط به سایت CoinMarketCap.com هست اونجا نشون میده در سال 2024 شاهد هَوینگ چهارم بیت کوین خواهیم بود. این یعنی:

 بعد از هَوینگ چهارم، پاداش ثبت هر بلاک بیت کوین از 6.25 بیت کوین به 3.125 بیت کوین کاهش پیدا میکنه و وقتی به اون تاریخ نزدیک بشیم یا بعدش انتظار رشد قیمت بیتکوین رو داریم. 

حالا اگه میخواهید دقیق تر این آمار رو زیر نظر قرار بدید، بهتون میگیم که تعداد بیت کوین هایی که در طول 24 ساعت استخراج میشه رو چطور میشه حساب کرد:

با توجه به اینکه زمان ثبت هر بلاک حدود 10 دقیقه یا دقیق تر 9 دقیقه و 20 ثانیه هست یعنی تقریبا در هر ساعت 6 تا بلاک توسط کل ماینرهای دنیا رو سیستم بلاک چین بیت کوین ثبت میشه:

 پس تو 24 ساعت حدود  144 تا بلاک ثبت میشه.

که اگه 144 رو ضربدر پاداش ثبت هر بلاک یعنی عدد 6.25 کنید:

 به عدد 900 بیت کوین در شبانه روز می رسید.

 و بنا به این قانون که به ازای هر 210 هزار بلاک یک هَوینگ داریم، 210 هزارو تقسیم بر 144 کنید، می بینید که:

چیزی حدود 4 سال طول میکشه تا یک هَوینگ اتفاق بیفته.


یعنی همون 4 سال به سال که قبلا گفتیم و اینجوری میتونید چک کنید که هَوینگ بعدی کی هست....

پس تا قبل از هاوینگ بعدی که در سال 2024 اتفاق میفته به صورت میانگین سالانه حدود 328.500 بیت کوین استخراج میشه که این تعداد در مقایسه با تقاضای بالایی که از طرف مردم عادی، موسسات مالی بزرگ و دولت ها ایجاد شده، تعداد زیادی نیست.

یعنی بتدریج که بیت کوین داره شناخته تر میشه و هر روز تعداد بیشتری از مردم دنیا تمایل به خرید بیت کوین پیدا میکنند، میزان عرضه بیت کوین هم کم و کمتر میشه.

به طوریکه از سال 2024 به بعد در سرتاسر دنیا روزانه فقط 450 تا بیت کوین استخراج میشه و قسمت اصلی جنگ برای خرید بیت کوین برای تصاحب همون بیت کوین های قبلی خواهد بود که این روزها داره استخراج میشه.

نکته مهم اینه که مالک های بیت کوین توی اون شرایط تمایلی به فروش بیت کوین هاشون ندارند.

با این توضیحات به نظر میرسه که در تمام طول این 13 سالی که بیت کوین متولد شده ما صرفا شاهد سپری شدن دوران خاک خوری بیت کوین بودیم و همونطور که اعداد ثبت شده دارند به ما نشون میدن از سال 2009 قیمت بیت کوین داشته مثل یک فنر جمع و جمع تر میشده.

پس حواستون باشه که به احتمال زیاد سرعت رشد قیمت بیت کوین در طی ماهها و سالهایی آینده رشد حیرت انگیزی داره، به طوریکه اکثر مردم از اون رشد متعجب میشن و میگن:

 کاشکی 5 سال پیش یک مقدار بیت کوین خریده بودم...

دیگه تصمیم با خودتونه، ولی ولی ولی... لطفا لطفا لطفا... حتما حتما حتما.. قبل از ورود به دنیای رمزارزها خوب آموزش ببینید.

ما با آموزش های رایگان ولی با کیفیت آکادمی ارزهای دیجیتال در کنارتون هستیم. میتونید از دوره های آموزشی "اقتصاد سبز" استفاده کنید تا در آینده افسوس و ای کاش نداشته باشید.

Some People dream of success

while

others wake up and work


بعضی ها فقط آرزوی موفقیت می کنند

در حالی که

دیگران بیدار میشوند و حرکت می کنند.