توی این درس میخوایم یکسری اطلاعات و شناخت کلی راجع به والت ها بهتون بدیم تا بدونید اساسا چطوری و کجا میشه بیت کوین و بقیه رمزارزها رو نگه داشت. در جلسات بعدی به طور کامل در مورد چند تا کیف پول توضیح میدیم و بهتون میگیم که چطوری میتونید به کمک والت ها برای دیگران رمزارز انتقال بدید.

در ضمن مثال های کاربردی اون رو هم نشون میدیم که خیالتون راحت باشه که با تمرین کردن خیلی راحت میتونید رمزارزی رو دریافت، یا برای کسی انتقال بدید.

والت: یعنی اون کیف پول بلاکچینی که می تونیم رمزارزهامون رو داخلش بگذاریم.

ضمنا در جلسات بعدی میگیم که از کجا میتونید رمزارز بخرید و از کجاها نباید بخرید. چند تا صرافی معتبر ایرانی که میشه از اونها رمزارز خرید رو بهتون معرفی می کنیم. اینطوری شما میتونید مثل یه خرید اینترنتی وارد سایت مربوط به اون صرافی ها بشید و با اطلاعات کارت بانکی تون، مثل خرید کالا، برید و از اونجا بیت کوین، اتریوم و رمزارزهای دیگه بخرید.

 باید بدونید که صرافی به این نیاز داره که این بیت کوین یا رمزارزی رو که خریدید به چه آدرسی باید بفرسته، اینجاست که باز بحث والت ها و لزوم آشنایی با اونها مطرح میشه.

 انواع والت ها:

ما 4 مدل والت داریم که در مورد هر کدوم دونه دونه توضیح می دیم. اما باید بدونید که این والت ها یک واسط یا درگاه هستند و مهمترین کاری که میکنند اینه که به ما یه "آدرس عمومی" و یک "آدرس خصوصی" میدن.

آدرس عمومی:

آدرس عمومی همون آدرسیه که ما به صرافی یا به هر کسی که ازش رمزارز خریدیم، میدیم و میگیم که بیت کوین، تتر یا هر رمزارزی که ازش خریدیم رو به اون آدرس واریز کنه. به عبارت دیگه آدرس عمومی شامل یک رشته عدد و حرف هستش.

آدرس عمومی مثل شماره کارت بانکی مون هست. ما این آدرس رو مثل همون شماره کارت بانکی برای مبادلات رمزارز به افراد یا صرافی میدیم.

آدرس خصوصی:

والت ها به ما یک کلید خصوصی هم میدن که در حقیقت اطلاعات امنیتی است و میتونه یک رشته حرف، عدد یا تعدادی کلمه یا چیز دیگه ای باشه که به اون آدرس خصوصی میگن و در جلسات بعدی در موردش توضیح میدیم .

آدرس خصوصی مثل CVV2 یا تاریخ انقضا یا رمز اینترنتی کارت بانکی مون هست. همونطور که اینها از نظر امنیتی خیلی مهمند، آدرس خصوصی هم به همون اندازه مهمه.

بریم سراغ انواع کیف پول بلاکچینی یا والت مخصوص رمزارزها:

1.مدل اول: مدل والت سخت افزاری

شرکت های مختلفی، کیف پول های سخت افزاری گوناگونی رو برای نگهداری رمزارزها تولید میکنند. یکی از اون شرکت ها، "شرکت Ledger"هست. وارد سایت شرکت Ledger میشیم: Ledger.com 

این شرکت فعلا این دو مدل والت سخت افزاری یا فیزیکی Ledger Nano X & Ledger Nano S رو داره:

این والت مثل فلش مموری هست و میتونید با کابل اونو به پورت کامپیوتر وصل کنید یا از طریق یک نرم افزار با گوشیتون بهش دسترسی داشته باشید.

زمانی که وارد والت شدید، میتونید آدرس مخصوص به هریک از رمزارزهایی که میخواید بخرید و نگهداریشون کنید رو اونجا بخونید و به صرافی که ازش رمزارز رو خریدید بدید و بگید به این آدرس رمزارز رو براتون واریز کنه. صرافی هم با اون آدرس براتون واریز میکنه.

در حقیقت والت مثل کنترل تلویزیون یا یک درگاه یا واسط هستش که از طریقش میتونید موجودیتون رو مدیریت و کنترل کنید.


2.مدل دوم: والت های تحت وب

نوع دیگه والت ها، کیف پول های تحت وب هستند.

سایت AtomicWallet.io، هم والت های تحت وب و هم والت های اپلیکیشنی رو در اختیارتون قرار میده:

در این قسمت وقتی Download رو بزنید، این والت به صورت یک نرم افزار واسطی میشه بین شما و بلاک چینِ رمزارزهای مختلف که میتونید اونجا به رمزارزهاتون اضافه کنید یا اینکه خرجشون کنید.

فعلا تو این قسمت نمی خواهیم طرز کارکرد، استفاده و راه اندازی این والت ها رو توضیح بدیم، فقط می خوایم انواع این والت ها رو بهتون نشون بدیم.

تو  سایتِ AtomicWallet.io، اطلاعات دیگه ای رو هم میتونید ببینید.

مثلا در قسمت پایین تر، در مورد تیمشون صحبت میکنه. دیگه این که میتونید رمزارزهایی که سایت AtomicWallet.io ازشون پشتیبانی میکنه رو ببینید:

این لیست ادامه داره

همچنین رمزارزهای مخصوص Staking رو نشون میده:

این لیست ادامه داره

3.مدل سوم: والت های اپلیکیشنی

یکم پایین تر در همین سایت AtomicWallet.io، میتونید نوع چهارم والت ها رو که والت های اپلیکیشنی یا موبایلی هستند رو ببینید و از همین جا هم دانلودشون کنید:

Google play, App Store, Android


نمونه دیگه والت هایی که والت اپلیکیشنی یا موبایلی داره رو میتونید در سایت TrustWallet.com ببینید:

که از طریق لینک هایی که در سایت هست، میتونید اون والت رو برای گوشیتون دانلود و ازش استفاده کنید.

بعضی سایت هم هستند که اپلیکیشن مخصوص خودشون رو دارند مثل سایت: myetherwallet.com

که در کنارش آپشن های مختلفی رو هم براتون در نظر گرفته:

از طریق گزینه های Google play ,App Store میتونید نوع موبایلی myetherwallet رو در گوشیتون دانلود کنید:


بریم سایت معروفی به نام Metamask.io رو هم ببینیم. از این سایت خیلی استفاده میشه؛ به صرافی ها که برسیم می بینید که خیلیهاشون دارند با سایت Metamask.io کار می کنند:

این نمونه والت تحت وبش هست که روی گوگل کروم هم نصب میشه و یک اکستنشنی داره که بعدا توضیح می دیم.

در ضمن نمونه اپلیکیشنی و موبایلی اونم هست که میتونید روی گوشی نصب کنید (البته شاید کاراییش به اندازه نمونه تحت وبش نباشه).


سایت دیگه ای که میخوایم بهتون معرفی کنیم Tronlink.org هست که یکی از کیف پول های شرکت Tron، رمز ارز Tron و بلاک چین Tron است:

اگه تو گوگل سرچ کنید tron.network لیست کیف پول هایی که رمزارز Tron رو پشتیبانی میکنند رو بهتون معرفی میکنه:


سایت بعدی برای کیف پول، exodus.co هستش که دسترسی به اون با IP کشور ما ممکن نیست، اما شما میتونید با VPN واردش بشید، ولی توصیه نمی کنیم از کیف هایی که از همون ابتدا بهمون خوشامد نمیگن و بخاطر تحریم ها محروم مون کردند استفاده کنید:


نمونه دیگه سایت های ممنوعه برای کشور ما Blockchain.com هست. البته حدودا تا سال 2018 میلادی برای ایرانی ها باز بود، ولی الان بسته و ما هم استفاده از اون رو توصیه نمی کنیم:

این والت هایی که گفتیم  یعنی والت های سخت افزاری، تحت وب و موبایلی سه گروه از کیف های مخصوص نگهداری رمزارزها هستند که ما بهشون میگیم کیف های بلاک چینی.

4.مدل چهارم : والت های کاغذی

نوع بعدی از والت ها، کیف پول کاغذیه که مهمترینش در سایت bitaddress.org هست:

وارد این سایت که بشید یک بازی یا gamification براتون ایجاد کرده، که باید mouse رو به طور دلخواه داخلش تکون بدید تا این عدده به 100 در صد برسه و کامل بشه؛

وقتی این عدد که الان زده %61 به %100 برسه به شما کیف پول می ده:

اگه یادتون باشه قبلا گفتیم که کیف پول باید بهتون یک آدرس عمومی و یک آدرس خصوصی بده، که این جا هم داده و این خیلی مهمه؛

بازم میگیم آدرس خصوصی مثل همون اطلاعات CVV2 و رمزاینترنتی و تاریخ انقضا کارت بانکی هست که اگه کسی این اطلاعات رو داشته باشه میتونه موجودی کیف پولتون رو بیاره بیرون و منتقل کنه و مالکش بشه.

پس بخوبی از آدرس خصوصی کیف پولتون محافظت کنید.

توی عکس پایین نمونه آدرس عمومی والت کاغذی رو میبینید که میتونید به صرافی یا کسی که ازش رمزارز رو خریدید بدید تا اون طرف بتونه بیت کوین، اتریوم یا هر رمزارزی که ازش خریدید رو به والتتون منتقل کنه:


مثل شماره کارت 16 رقمی ماست و از نظر امنیتی دادن این آدرس به دیگران براتون خطری نداره الا یک مورد امنیتی که اون رو در بخش امنیت دوره مقدماتی توضیح دادیم.



اگر بخواهید تعداد بیشتری از این والت ها داشته باشید، دکمه Paper wallet رو می زنید. مثلا این جا عدد 3 را در Addresses to generate وارد و Generate را میزنیم که به ما سه تا والت می ده یعنی سه جفت آدرس عمومی و خصوصی. اگه 5 تا کیف پول کاغذی بخواهید، عدد 5 رو میزنید و ...

این قسمت آدرس خصوصیتون هست که حتما باید این قسمت رو جدا کنید و در یک جای امن مثل گاو صندوقتون نگه دارید:

ولی این یکی رو میتونید به کسی که میخواد براتون رمزارز ارسال کنه بدید:


ما با هم رشد میکنیم!

!Together we grow