بلاک چین های زیادی در حال تلاش برای پیاده سازی ویژگی هایی مثل ترکیب پذیری و قابلیت ارتباط متقابل بین زنجیره ای هستند. چرا که خودشون رو در داخل اکوسیستم هاشون منزوی می بینند، ضمن این که با طراحی ساختارشون هم بسیار محدود میشن.
بنابراین در نهایت برای انجام مبادله های کریپتویی، پروژه ها و خدمات بلاک چینی، بلاک چین ها نیاز به یافتن راه های جدید برای تعامل با دیگر شبکه های غیرمتمرکز دارند تا اطمینان حاصل بشه که داده ها به طور یکپارچه رد و بدل و دارایی ها به طور کارآمد و به سرعت منتقل میشن.
ارتباط بین زنجیره ای یا Parachain
در واقع، این موضوع اصلا توجیه پذیر نیست که اگه کاربرها بخوان دارایی هاشون رو از یک شبکه به شبکه دیگه انتقال بدهند، متحمل پرداخت هزینه های زیادی بابت گس و یا مبادلات ساده بشن. اینجاست که راه حل قابلیت همکاری بین زنجیره ای بدرد میخوره، چرا که به پروژه ها اجازه میده تا به طور کارآمدی با همدیگه همکاری کنند و مرزهایی که به دلیل وجود موانع زیرساختی اون ها رو از هم جدا میکنه رو از میان بردارند.
با این حال، بسیاری از راه حل هایی که الان برای ارتباط متقابل بلاک چینی وجود داره، یا بیش از حد پیچیده اند و مخاطره آمیز و یا به احتمال زیاد شامل یک رسانه شخص ثالث هستند که فلسفۀ پیدایش بلاکچین رو زیر سوال برده.
مداخله شخص ثالث در یک بلاک چین و در طول یک تراکنش زنجیره ای متقابل، به طور کامل غیرمتمرکز بودن ذاتی بلاک چین رو از بین میبره و در کل هدف فناوری بلاک چین رو با شکست مواجه کرده.
برای از میان برداشتن این مسئله، شبکه پولکادات (Polkadot)، از همون ابتدا، راه حلی به نام "پاراچین" رو برای شبکه اش ایجاد کرد.
این قابلیت باعث ایجاد بلاک چین های موازی لایه 1 ای میشه که به زنجیره Relay پولکادات (Polkadot Relay Chain) متصل میشن و در نتیجه آن داده ها، تراکنش ها و جابجایی معاملات و دارایی های زنجیره ای ممکن میشه؛ این در حالی که همزمان امنیت شبکه و شرایط مقیاس پذیری رو نیز فراهم و تضمین می کنه.
زنجیره Relay، مسئولیت امنیت ، مقیاس پذیری، قابلیت همکاری و تسویه تراکنش های شبکه رو بعهده داره بنابراین با ادغام پاراچین ها در زنجیره Relay، همه پاراچین ها از ویژگی های زنجیرۀ Relay بهره مند میشن.
پولکادات چیست؟
پولکادات که توسط دکتر گاوین وود (Dr. Gavin Wood) یکی از بنیانگذاران Ethereum ایجاد شده، پروتکلیه که به داده ها اجازه میده تا در سرتاسر بلاک چین های مختلف حرکت کنند و یک اکوسیستم جدید رو ایجاد کنند. این اکوسیستم به عنوان نقطه شروع راه اندازی زیرساخت های DeFi برای اشتراک گذاری ناهمگن، انطباق پذیری و شفافیت هست.
پولکادات از طریق فناوری پاراچینش میتونه بعنوان یک شبکه چند زنجیره ای عمل کنه و چندین تراکنش موازی رو بر روی تعداد زیادی از زنجیره ها به طور همزمان پردازش کنه که اینطوری از تنگناهای تراکنش های یک به یک که به طور معمول در شبکه های سنتی رخ می ده جلوگیری میکنه.
پولکادات با استفاده از قدرت پردازش موازی میتونه راه حل های مقیاس پذیری بهبود یافته ای رو برای پروژه هاش ارائه بده و بدین ترتیب شرایط بهتری رو برای رسیدن به رشد و پذیرش اونها در آینده ایجاد کنه.
زنجیره مرکزی پولکادات و لایه پایه ایش تحت عنوان زنجیره Relay Chain شناخته میشه که زیرساخت پایه ای حاوی تمام اعتبارسنجی ها و احراز هویت پروتکل های موجود در DOT رو داراست. زنجیره Relay از تعداد نسبتا کمتری از انواع تراکنش ها و معاملات تشکیل شده و دارای یک لایه با حداقل پیچیدگیه و قراردادهای هوشمند روی زنجیره Relay پشتیبانی نمیشند.
در واقع مسئولیت اصلی زنجیره Relay پولکادات، هماهنگ کردن و مدیریت اکوسیستم به عنوان یک شبکه کل هست که البته شامل پاراچین ها نیز میشه. به هر پاراچین وظیفه مشخصی داده میشه که هر کدومشون ویژگی های متفاوتی دارند.
پولکادات به عنوان یک شبکه چند زنجیره ای لایه-۰ طراحی شده بود، به این معنی که زنجیره Relay مرکزیش میتونه امنیت و مقیاس پذیری لایه-۰ را حداکثر برای ۱۰۰ بلاک چین لایه-۱ که تحت عنوان پاراچین به هم متصل اند فراهم کنه؛ که این به نوبه خودش تحولی در دنیای فناوری بلاک چین محسوب میشه چون به زیرساخت های بلاک چینی مختلف این اجازه رو میده که در اکوسیستم پولکادات بوجود اومده و رشد کنند.
در واقع در درجه اول به لطف این ترکیب چند زنجیره ای هست که Polkadot تونسته چشم انداز دنیای DeFi رو تغییر بده و مجموعه ای جدید از ارزش های ارائه شده رو از طریق پاراچین های خودش بوجود بیاره.
پاراچین ها چه هستند؟
پاراچین ها شامل تعداد زیاد و متنوع بلاک چین لایه-۱ هستند که داخل اکوسیستم پولکادات به صورت موازی در هر دو شبکه پولکادات و کوساما اجرا میشن.
Polkadot و Kusama شبکه هایی هستند که انتقال اطلاعات و توکن ها روی اونها فراهم می شه. برخلاف اتریوم که برنامه های غیرمتمرکز در محدوده تعیین شده توسط بلاک چین ایجاد می شه، Polkadot و Kusama به توسعه دهندگان این امکان رو میدهن که بلاک چین های مستقل خودشون رو ایجاد کنند.
این یعنی هر پاراچین میتونه پارامترهای خاص خودش رو مثل زمان بلاک، کارمزد تراکنش، مکانیسم حاکمیت و پاداش استخراج داشته باشه.
پاراچین ها توسط زنجیره Relay مرکزی به هم متصل و محافظت میشن. در عین حال پاراچین ها از امنیت، قابلیت همکاری، مقیاس پذیری و حکمرانی پولکادات برخوردار بوده و از اون استفاده می کنند.
با توجه به قابلیت ترکیب پذیری زنجیره ای متقابل پولکادات، هر نوع داده یا دارایی توانایی رد و بدل بین پاراچین ها رو داره که این ویژگی به نوبه خودش افق جدیدی از موارد قابل استفاده و کاربردهای بالقوه رو در صنعت DeFi و در دنیای رمزارزها در اختیار میگذاره.
از نظر ساختاری، پاراچین ها توسط یک نگهداری کنندۀ شبکه که به collator یا کولیتُر معروفه، نگهداری میشن. کولیترها مسئولیت جمع آوری تراکنش های پاراچین کاربران و اعتبارسنجی زنجیره Relay رو بر عهده دارند.
همچنین پاراچین ها به لطف قابلیت همکاری که پولکادات در اختیارشون قرار میده، میتونند با استفاده از فناوری متقابل میان زنجیره ای (Cross Chain) به شبکه های خارجی مثل بیت کوین و اتریوم هم متصل بشند.
Clover Finance بهترین نمونه قابلیت پل متقابل زنجیره ای پاراچینی هست.
پروژه ای که از یک سیستم منحصر به فرد ۲ طرفه برای انتقال یکپارچه دارایی ها و داده ها از شبکه پولکادت به بیت کوین و یا Ethereum در میان انواع زنجیره های دیگه استفاده میکنه.
علاوه بر این، بدلیل ساختار تطبیق پذیری ذاتی پاراچین ها، اونها میتونند به طور سفارشی برای موارد خاص هم مورد استفاده قرار بگیرند مثل:
امور مالی غیرمتمرکز
ذخیره سازی داده های غیر متمرکز
اینترنت اشیا
تأیید هویت
بازی
اعتبارنامه
توکن های غیر قابل تعویض (NFTs)
اوراکل ها
کیف پول دیجیتال
در واقع ویژگی های انعطاف پذیر پاراچین این امکان رو برای پولکادات فراهم میکنه که زیرساخت هایی رو برای دارایی های دیجیتال که ویژگی مقیاس پذیری، امنیت و قابلیت همکاری مورد نیاز برای تبدیل بلاک چین به نسل بعدی اینترنت، Web 3.0 رو داشته باشند فراهم کنه.
تفاوت پاراچین ها و قراردادهای هوشمند
قراردادهای هوشمند قطعات کوچکی از نرم افزارها هستند که بر روی بلاک چین های اختصاصی مثل Ethereum، Elrond، Solana، Tezos و Cardano و ...اجرا میشن. اما همونطور که می دونید این قراردادها بر روی بلاک چین اجرا می شند و رقبای زیادی دارند، بنابراین امکان داره هزینه تراکنش ها، باعث کندی سرعت و ترافیک بشه. در واقع، این مورد یکی از چالش های عمدۀ پذیرش گسترده زیر ساخت های بلاک چین هست؛ به این دلیل که اونها به اندازه کافی کارآمد نیستند و عوارض زیادی رو برای پیاده سازی در بر دارند.
اما پاراچین ها بلاک چین های فردی و مستقلی هستند که برای یک هدف واحد طراحی شدند و طیف وسیعی از خدمات و کاربردها رو در اختیار کاربرهاشون قرار می دند. علاوه بر این، پاراچین ها به جای استفاده از یک کامپیوتر مجازی، قادر به برقراری ارتباط با یکدیگه هستند، تا شبکه ای از بلاک چین ها با کارایی بالا رو تولید کنند.
اقتصاد سبز
دیدگاه خود را بنویسید